Geen geweer, geen schietpartij


Sandy Hook

Na het drama van Orlando proberen Amerikaanse politici opnieuw om het moeilijker te maken om wapens te kopen. Maar naar het zich laat aanzien, lukt ze dat nog steeds niet. Een van de argumenten om wapens wel makkelijk verkrijgbaar te houden, is dat een verbod geweld in de hand werkt. Gewone burgers zouden moeilijker aan wapens kunnen komen om zich te verdedigen tegen boeven. Er is een voorbeeld om aan te tonen dat dit argument kul is: Australië.

Daar werden – ook na een massale schietpartij – in 1996 alle semi-automatische en automatische wapens verboden voor vrije verkoop. Onderzoekers van Sydney University bekeken de misdaadstatistieken van 1979 tot 2013 en kwamen tot de ontdekking dat voor het verbod, iedere twee tot drie jaar een Orlando-achtige schietpartij in het land plaats vond.

Van 1996 tot 2013 is het aantal massa-schietpartijen exact nul. Sinds de invoering van de strengere wapenwet is niemand meer met een automatisch wapen op een menigte gaan schieten. In de 18 jaar voor 1996 vielen 104 slachtoffers bij schietpartijen, daarna niemand. Ook andere schietpartijen (één op één bijvoorbeeld) zijn sterk gedaald, net als het aantal zelfmoorden waarbij iemand een schietwapen gebruikt.

De Australische wetgeving werd aangepast na een schietpartij in Port Arthur, Tasmanië, waarbij een man twee automatische wapens leeg schoot op een menigte en 35 mensen doodde. Het argument dat een dergelijke moordenaar ook bij een verbod op mitrailleurs toe zou kunnen slaan, alleen dan bijvoorbeeld met steekwapens, is volgens de onderzoekers onzin gebleken. Ze vonden geen bewijs dat andere methodes van moord en doodslag zijn gestegen sinds het Australische verbod, zo schrijven ze in de Journal of the American Medical Association.

In de VS vallen dit jaar naar schatting 30.000 doden door vuurwapens.