Geen discipline, wel HIV


Truvada

Bij een studie van mensen die de hiv-preventie drug Truvada (foto) kregen, is gebleken dat 100 procent van hen HIV-vrij bleven. Zelfs proefpersonen die verkeren in een omgeving waar ze een hoog risico lopen op de ziekte. De pil, die elke dag moet worden genomen, is in de VS op de markt sinds 2012. Momenteel zijn er proeven mee aan de gang in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Australië.

De pil is bekend als een pre-exposure profylaxe, of ‘prep’. Volgens het Kaiser Permanente Medisch Centrum in San Francisco, waar deze studie is uitgevoerd, lijkt het medicijn een effectieve medicatie voor mensen die anders een hoog risico lopen op HIV, zoals bepaalde homoseksuele mannen, prostitués en verslaafden uit achterstandswijken die zichzelf injecteren. Het grote probleem is dat de pil alleen goed werkt als je dagelijks je dosis neemt. Één keer vergeten betekent al dat de bescherming behoorlijk afneemt. In de praktijk gebeurt dat heel veel.

Een van de methodes om het dagelijks innemen van de pil te bevorderen, is het betalen van proefpersonen. Een proef waarbij 9000 mensen met een verhoogd risico geld kregen voor het slikken van hun dagelijkse dosis is echter mislukt. De betaalde groep deed het maar ietsje beter dan een groep die geen geld kreeg.

De trieste conclusie is dus dat er een medicijn bestaat tegen HIV, maar dat de mensen die de meeste kans maken op de ziekte niet de discipline op kunnen brengen om het trouw te nemen.