Geen Death Star


'Nee mensen, er komt geen Death Star.'

De Amerikaanse wet is duidelijk: als je meer dan 25.000 burgers hun handtekening onder een petitie zetten, dan moet de regering die petitie ‘overwegen’. Dus toen een paar lolbroeken 25.000 mensen wisten te overtuigen om hun krabbel te zetten onder een voorstel om een Death Star te maken – het planetenvernietigende ruimteschip uit Star Wars – moest de regering daar verplicht over nadenken.

Barack Obama heeft dat gedaan en het idee toch afgewezen. De belangrijkste reden: een ster des doods is te duur. Een Death Star kost 850.000.000.000.000.000 dollar, meer dan de VS bezit. Bovendien, zo schrijft het Witte Huis in een persbericht ‘we proberen het overheidstekort terug te dringen, niet verder te laten oplopen’. Om de teleurstelling te verzachten liet Obama verder weten dat de VS al meedoet met het ruimtestation ISS en dat er op Mars twee robots rondrijden, ‘waarvan eentje een laser heeft’, een verwijzing naar de laserzwaarden uit Star Wars.

Dat het Witte Huis humor heeft, bleek uit de oproep aan de mensen die de petitie hebben ondertekend om te kiezen voor een loopbaan in de techniek of wetenschap. ‘The Force is altijd met die mensen’, stond in het persbericht te lezen.