Geen beslissing op volle maag


Als je voor een ingewikkelde beslissing staat, helpt het om een halve dag niets te eten. Je denkt dan veel beter na wat het beste is. Tot die opmerkelijke conclusie komen psychologen van de Universiteit Utrecht na een aantal experimenten.

In eentje daarvan moesten proefpersonen een ingewikkeld spel spelen dat complexe financiële beslissingen in het echte leven nabootst. De ene helft van de proefpersonen had met een flink ontbijt gehad, de andere helft had 10 uur niets gegeten. De hongerigen speelden het spel veel beter dan de doorvoede groep.

Ook een tweede experiment, waarbij de proefpersonen moesten kiezen tussen een kleine beloning nu of een hogere beloning later, liet een waterscheiding zien: de hongerigen kozen in grote meerderheid de slimste optie, de beloning later.

Volgens de onderzoekers veroorzaakt honger bij mensen een zogenoemde hot state. In een dergelijke gemoedstoestand nemen mensen meer instinctmatige beslissingen, wat vooral bij complexe problemen tot betere uitkomsten leidt. De honger veroorzaakt geen ongeduld, zoals je misschien zou verwachten, maar eerder beslissingen die gunstig zijn op de langere termijn.

Eerder toonden Nederlandse onderzoekers al aan dat het beter is om beslissingen te nemen als je nodig naar de wc moet. Ook dat is zo’n hot state.

Het onderzoek staat in de databank PlosOne.