Geen armoedzaaiers meer


Het is niet fijn om in een arme familie ter wereld te komen. Behalve in een lage bankrekening komt armoede ook tot uiting in de kansen die een kind heeft om een fijn leven te hebben. Kinderen van arme ouders hebben een lager geboortegewicht en krijgen minder vaak goede scholing. Later in het leven hebben ze grotere kans op ziektes (waaronder bepaalde kankersoorten) en ze sterven eerder.

Vanwege slechte scholing groeien deze kinderen vaak op tot arme volwassenen, die zelf weer kinderen krijgen die ook weer een slechte start krijgen in het leven. Zo ontstaat een vicieuze cirkel die maar heel moeilijk is te doorbreken.

Onderzoekers van Northwestern University in de Verenigde Staten hebben dit fenomeen onderzocht. Ze ontdekten dat kinderen uit arme families vaak meer stress-stoffen in het bloed hebben. Dat zou de oorzaak van een hoop ziektes zijn. Tegen de tijd dat deze kinderen volwassen zijn, hebben ze al zo lang onder druk gestaan dat de eerste ziekten (en zwaarlijvigheid) zich beginnen te ontwikkelen.

Ze ontdekten echter ook dat bepaalde kinderen de dans ontspringen. Dat zijn kinderen uit families die meedoen met het Strong African American Families-programma (SAAF). Dat is opgezet voor arme zwarte gezinnen en begeleidt families langdurig. Ouders en grootouders worden gedurende een jaar geholpen bij de opvoeding en leren hun kinderen een goede en veilige omgeving te bieden. Er wordt vooral gezorgd dat er thuis minder ruzie is en dat er goed eten op tafel komt.

Je kunt bij 19-jarigen in het bloed zien of ze als 11-jarige met hun familie hebben deelgenomen aan een SAAF-programma, zagen de onderzoekers. Die jongvolwassenen hebben namelijk minder stress-stoffen in het bloed en ze zijn gezonder en slanker, zo schrijven ze in het vakblad PNAS. Later in het leven zullen deze kinderen minder snel bepaalde ziektes ontwikkelen. De kans dat deze kinderen wél een goede scholing krijgen en zo de cirkel van armoede doorbreken, is veel groter.