Geëmancipeerde man leeft langer


macho

Ben je zo’n man die vindt dat afwassen vrouwenwerk is? En dat mannen beter inparkeren? Dan is het verstandig om te kijken of je uitvaartverzekering nog voldoende dekking heeft. Je zult namelijk minder oud worden dan een geëmanicpeerde man. Het kan zomaar drie jaar schelen.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteit in het Duitse Bielefeld, na een onderzoek naar de verschillende levensverwachtingen in delen van Duitsland. Die lopen nogal uiteen en de vraag is waarom. Ze legden de Duitse provincies langs de meetlat van de Gender Inequality Index van de Verenigde Naties en zagen een opmerkelijk patroon.

De meer geëmancipeerde bondslanden hadden een hoge levensverwachting en er waren ook minder tienermoeders. Hoe traditioneler de rolverdeling tussen man en vrouw, hoe eerder kerels in hun graf liggen.

De vraag is natuurlijk hoe dat komt. De onderzoekers denken dat klassiek machogedrag als roken, risicovolle sporten en beroepen beoefenen en zelfmoord (ongeëmancipeerde mannen slaan eerder de hand aan zichzelf) zorgen voor veel ontijdige doden. Maar ze zagen ook dat de mate van emancipatie een sterke correlatie vertoont met rijkdom. Hoe meer mensen verdienen, hoe meer de geslachten gelijk zijn en hoe ouder ze worden.

(Bundesgesundheitsblatt)