Geef miljoen en krijg medicijn naar je vernoemd


Slikken kankerpatiënten straks Jandeboerine? Of Angeliquedejongine? Zweedse onderzoekers die zeggen zeer ver te zijn in het ontwikkelen van een medicijn tegen tumoren bieden rijke mensen de kans om hun naam te geven aan hun medicijn, schrijft de Financial Times.

Foto: David Richfield.
In ruil willen ze graag een miljoen pond.

De genwetenschappers van de universiteit van Uppsala hebben een middel ontwikkeld dat bij muizen al uitstekend werkt. Ze ontwikkelden dit middel twee jaar geleden, maar sindsdien ligt het in een kast. Er is geen geld om de dure proeven op mensen te doen, daarvoor is minstens anderhalf miljoen euro nodig. Geld dat ze maar niet los kunnen peuteren uit andere bronnen.

Vandaar dit opmerkelijke initiatief: financier het onderzoek en het medicijn draagt straks jouw naam. Bibliotheken, onderzoeksinstituten en wetenschappelijke prijzen zijn al naar mensen genoemd. Waarom dan niet een pilletje? Klein probleempje is dat niet de fabrikant maar de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de namen van medicijnen vaststellen, meestal aan de hand van de ingrediënten. Fabrikanten mogen wel een eigen naam op de verpakking drukken.

Follow Faqtman on Twitter