Geduld is te leren


Zet een klein kind alleen in een kamer. Op tafel staat een bord met een marshmallow. Het kind heeft de opdracht de marshmallow niet te eten. Dan krijgt het straks, als de volwassene terug is, twee marshmallows als beloning. Wat doet het kind?

Het is een klassieke test naar uitstelgedrag uit 1972. Er kan veel uit worden afgeleid. Kinderen die in 1972 de marshmallow konden laten liggen, waren als volwassene bijvoorbeeld slanker dan de kinderen die de verleiding niet konden weerstaan en de eerste marshmallow toch in hun mond propten.

De test is nu nóg een keer uitgevoerd, maar met een twist. Kinderen kregen voor het marshmallow experiment begon papier en afgekauwde botte kleurpotloden met de boodschap dat ze straks betere potloden zouden krijgen. Bij de helft van de kinderen gebeurde dat ook, bij de andere helft niet – hun volwassen begeleider kon de nieuwe potloden ‘niet vinden’.

De kinderen die geen nieuwe potloden kregen, aten in de marshmallowtest veel vaker de ‘verboden’ traktatie op het moment dat ze alleen werden gelaten.

Daaruit concluderen de onderzoekers dat kinderen kunnen leren geduldig zijn. Als ze eerder een beloning kregen voor wachten, dan doen ze dat daarna sneller weer. Wie van kinderen slanke volwassenen wil maken, moet ze dus niet teleurstellen.