‘Gedraaid’ licht draagt data


De 'draaiing' van licht kan dataverkeer in de toekomst een stuk sneller maken. (Beeld: Nature Photonics)

Door licht op verschillende manieren te ‘draaien’ wisten wetenschappers een lichtbundel te maken die 2,5 terabyte per seconde aan data (ruim 66 dvd’s per seconde) kan verzenden. Dat is voor een optische vezel nog niet erg veel, maar de nieuwe revolutionaire methode levert wel de mogelijkheden om draadloos internet in de toekomst flink op te kunnen voeren.

De techniek is gebaseerd op het manipuleren van het zogenoemde baanimpulsmoment van licht. Dat is het beste uit te leggen aan de hand van de aarde zelf. De aarde draait om zijn eigen as, het spinmoment, maar ook om de zon: het baanimpulsmoment.

De meeste optische vezels ‘verpakken’ de datastromen in verschillende kleuren die bij de bestemming weer worden samengevoegd. De hoeveelheid aan verzonden data kan worden opgevoerd door licht net als de aarde om zijn eigen as te laten draaien: het polariseren van het licht. Elke polarisatie bevat dan één datastroom. Maar er is veel meer mogelijk.

Wetenschappers van de University of South California, onder leiding van Alan Willner, hebben nu ook het baanimpulsmoment van licht gebruikt om het dataverkeer nog verder te verbeteren. Niet de draairichting is hier belang, maar de mate van die draaiing; ongeveer zoals er verschillende maten schroevendraaiers bestaan. Door nu die verschillende draaiingen te gebruiken, kun je nog meer datastromen in de lichtbundel verzenden.

Door twee sets van elke vier lichtstralen, met elk verschillende soorten draaiingen, zo af te stellen dat ze samen één lichtbundel werden, wist het onderzoeksteam bij een eerste demonstratie 2,5 terabyte per seconde aan data over een afstand van 1 meter te versturen.

Op dit moment is de turbulentie in de atmosfeer nog een probleem, maar als dat eenmaal is overkomen, verwacht Willner dat het gedraaide licht tot een flinke verbetering van het langeafstands-dataverkeer kan leiden.

Follow Faqtman on Twitter