Gedachten lezen slechts een kwestie van tijd?


Het is onderzoekers van de Radboud Universiteit gelukt om gedachten te lezen. Niet zoals paranormaal begaafden dat doen, maar met een MRI-scan en hogere wiskunde. De Nijmegenaren hebben een computerprogramma ontwikkeld waarmee ze uit je hersenactiviteit kunnen opmaken wat jij leest. Gekoppeld aan een MRI-scan rekent de software uit wat jij las en maakt daar ook nog eens een mooi plaatje van.

Tot nu toe keken onderzoekers altijd naar welke hersengebieden actief werden bij een bepaalde taak. Nou weten we al een tijdje welk gebied actief wordt tijdens het lezen – de visuele cortex – dus het werd tijd om te onderzoeken hoe de informatie wordt verwerkt. De wetenschappers deelden het hersengebied op in kubusjes van 2x2x2 millimeter en bestudeerden wat er gebeurde als hun proefpersoon las. Ze ontdekten dat bij iedere letter andere kubusjes actief werden en zo konden ze uitrekenen welke letters de proefpersoon had gelezen.

Een testpersoon kreeg het woord ‘BRAINS’ te zien en daarna rekende het computerprogramma uit wat hij had gelezen en maakte daar ook een plaatje van. Je ziet dat hier boven in felle kleurtjes dat dat plaatje heel accuraat is. Van neurowetenschapper Marcel van Gerven mag dit geen ‘gedachten lezen’ worden genoemd omdat het programma registreert wat iemand ziet, niet wat iemand denkt. Daarbij is de software ook nog niet zo ver dat het andere informatie dan letters herkent. Als de proefpersoon een ander voorwerp voorgehouden wordt, zal dat niet zo’n mooi plaatje opleveren.

Foto: www.RU.nl