Gebruikten Cubanen een ‘kotskanon’?


slachtoffer kotskanon

In 2016 vertoonden medewerkers van de relatief nieuwe Amerikaanse ambassade in Cuba ineens vreemde verschijnselen. Ze begonnen spontaan over te geven, hadden spraakstoornissen, duizeligheid en ze hoorden vreemde geluiden in hun oren. De geheime diensten tastten in het duister. Maar nieuw onderzoek toont de oorzaak aan: een kotskanon.

De University of California in San Diego heeft de epidemie van overgevende diplomaten onderzocht en kan met redelijke zekerheid zeggen dat de Cubanen een geheim wapen hebben ingezet. Hoewel, geheim, het kotskanon is zelfs commercieel verkrijgbaar. Het wordt door een Fins bedrijf onder andere ingezet tegen piraten voor de Somalische kust.

De Finse variant is een laser die zo is afgesteld dat het mensen tijdelijk blind maakt. Maar de straal werkt ook op de hersens van slachtoffers. Die worden daardoor misselijk en gaan zelfs kotsen.

De Cubanen hebben waarschijnlijk microgolfstraling gebruikt. Pulserende golven in het bereik van 2,4 tot 10.000 megahertz kunnen in het menselijk gehoor geluiden produceren die lijken op klikken, neuriën, tikken of tsjilpen, zoals de diplomaten hebben gemeld. Deze fantoomgeluiden treden op omdat de stralingspulsen de oorruimte opwarmen. En ze laten je flink over je nek gaan.

De Cubanen zijn waarschijnlijk niet de enigen die deze gemene trucjes uithalen. In mei van dit jaar moesten Amerikaanse diplomaten in het consulaat in het Chinese Guangzhou ook ineens massaal overgeven. Is ook daar een kotskanon gebruikt? Het lijkt er wel op, de symptomen waren hetzelfde.

Ook de Amerikanen zelf gebruiken overigens dit soort wapens. In Afghanistan is er geëxperimenteerd met een microgolf die vijandige troepen zodanig verwarmde dat ze enorme pijn kregen, maar geen lichamelijke schade ondervonden, de ‘pijnstraal‘. Ook experimenteren de Amerikanen met een eigen kotskanon, om tegen demonstranten te gebruiken.