Gebruik je erotisch kapitaal


If you have it, flaunt it. Fysieke aantrekkelijkheid blijkt in het zakenleven net zo waardevol als opleiding of intelligentie.

Als van een vrouw wordt gezegd dat ze haar hoge positie te danken heeft aan haar uiterlijk, is dat meestal geen compliment. De emancipatiebeweging heeft ons geleerd vrouwen te beoordelen op hun prestaties. Dat is politiek correct, maar gaat voorbij aan de werkelijkheid. Aantrekkelijke vrouwen zijn aantoonbaar succesvoller in het zakenleven, stelt socioloog Catherine Hakim van de London School of Economics in haar boek Honey Money: The Power of Erotic Capital.

Sex appeal is even belangrijk als intelligentie

Vrouwen die er goed uitzien, verdienen volgens Hakim zeker tien procent meer dan hun vrouwelijke collega’s met een gemiddeld uiterlijk. Die gewoon uitziende collega’s verdienen op hun beurt weer meer dan lelijke vrouwen. De Britse sociologe concludeert daaruit dat seks-appeal waarde vertegenwoordigt in het zakenleven.

Haar controversiële advies luidt: vrouwen die de top willen bereiken, moeten hun erotische uitstraling gebruiken.

Zowel mannen als vrouwen zouden over vier soorten kapitaal beschikken:

– Economisch kapitaal (geld)

– Menselijk kapitaal (intelligentie en opleiding)

– Sociaal kapitaal (netwerk)

– Erotisch kapitaal (aantrekkelijkheid)

Bij vrouwen zou die laatste factor zwaarder wegen dan bij mannen, onder meer doordat mannen meer op seks gericht zijn dan vrouwen en aantrekkelijkheid bij vrouwen dus belangrijker vinden.

Erotisch kapitaal gaat verder dan korte rokjes en diepe decolletés. Hakim omschrijft het als een mix van onder meer schoonheid, sociale vaardigheden, lichamelijke fitheid en seksualiteit. Vrouwen met de E-factor zijn bijvoorbeeld: Madonna, Victoria Beckham, Carla Bruni en Christine Lagarde. Maar ook Lady Gaga heeft haar erotisch kapitaal succesvol gecombineerd met de drie andere vormen van kapitaal.

Vrouwen moeten dus niet langer denken dat schoonheid het domme zusje van intelligentie is, maar gebruiken wat ze in huis hebben. Italiaanse en Franse dames hebben dat trouwens allang begrepen.

Follow Faqtman on Twitter