Gebruik een kip in de slaapkamer


kippen

Reizigers naar de tropen kennen het regime. Als de avond valt, smeer je de blote huid in met een anti-muggen crème, daarna slik je een Malarone voor het geval je toch wordt geprikt. Tenslotte ga je slapen onder een klamboe. Alles om maar geen malaria te krijgen, de ziekte die wordt overgedragen door geïnfecteerde muggen.

Maar het kan eenvoudiger, beweren Zweedse en Ethiopische wetenschappers. Door naast je bed een kooi met een kip te zetten. Je kunt hem ook boven je bed ophangen.

Malaria en Zika worden overgedragen door de mug Aedes aegypti. Die blijkt een hekel te hebben aan de geur die kippen afgeven. Het gaat specifiek om de stof GC-EAD, die door kippen wordt geproduceerd. Tijdens een experiment in een Ethiopisch dorp werd vastgesteld dat de muggen ver weg blijven van het kippenhok. In een testperiode werden mensen 523 keer gestoken en vee 123 keer. De kippen niet één keer.

Het goede nieuws is dat de geur ook kunstmatig kan worden nagemaakt. De werking blijft hetzelfde, bleek uit een klein experiment in een Ethiopische slaapkamer. De ontdekkers gaan nu studeren op een manier om het kippenaroma op een praktische manier beschikbaar te maken voor mensen in malariagebied. Wellicht dat het in spuitbussen gaat worden verkocht.

(Malaria Journal)