Gebrek aan psychische hulp leidt tot schietpartijen


schietpartijen

Waarom. Dat is de grote vraag die na alle massa-schietpartijen zwaar boven de plaats delict blijft hangen. Waarom gaat iemand naar een drukke plek en schiet een automatisch wapen leeg op de menigte? Daar is onderzoek naar gedaan, vorig jaar. De uitkomst is verbazingwekkend: de schutters komen vaak uit wijken met weinig primaire psychische hulp.

Het onderzoek, uitgevoerd door de University of Toledo in de VS, analyseerde 155 schietpartijen tussen 2008 en 2015 en probeerde een rode draad te vinden. De onderzoekers ontdekten vier factoren die bijdragen tot zo’n afslachting.

De schutters komen vaak uit wijken waar de gezondheid slechter is dan in omringende gebieden. Er waren rond hun woonplaats vaak veel minder huisartsen per duizend inwoners. In veel gevallen zijn huisartsen de eersten die zien dat een patiënt lijdt aan psychische problemen. Ook kwamen de meeste massamoordenaars uit wijken waar ze weinig betekenisvolle interactie hadden met andere personen.

Factor drie was een hoge mate van inkomensongelijkheid. Hoe groter het verschil tussen de rijksten en de armsten in een wijk, hoe groter de kans dat die wijk een schietpartij voortbrengt. Maar de belangrijkste oorzaak lijkt toch een gebrek aan eerste lijn psychische hulpverleningen. Veel van de schutters kwamen uit wijken waar het heel moeilijk was om hulp te krijgen voor geestelijke nood. Automatische wapens waren wel beschikbaar op iedere straathoek.

Hoewel de onderzoekers benadrukken dat ze alleen correlaties hebben gevonden en geen motieven voor de schietpartijen, lijken ze toch iets op het spoor te zijn. De schutters zijn vaak stille Willies die in eenzame wijken zitten te binnenvetten. Tot een geweer nog de enige oplossing lijkt.

(American College of Surgeons)