Gebouw smelt auto


Een nieuwe wolkenkrabber die in Londen wordt gebouwd, smelt auto’s en zorgt voor brandplekken in tapijt. Het gebouw, dat inmiddels de bijnaam de Walkie Talkie heeft gekregen vanwege zijn vorm, is helemaal met glas bedekt. Dat glas is zo gebogen dat er een parabolische spiegel ontstaat die zonnestralen bundelt.

Wat dat betekent, ondervond deze week een man die zijn Jaguar onder het 37 verdiepingen tellende gebouw parkeerde. Toen hij na een uur terug kwam, waren plastic onderdelen als het dashboard en de achteruitkijkspiegels gesmolten. Ook winkels aan de overkant van het gebouw aan Fenchurch Street klagen dat ze brandgaten in hun vloerbedekking hebben.

Een televisieploeg die het verhaal kwam onderzoeken voor een nieuwsprogramma bakte op de stoep een ei. En dat terwijl het bewolkt was. Onder zomerse omstandigheden kun je waarschijnlijk een biefstuk klaarmaken in de stralen.

De aannemer heeft aangegeven dat ze bekend zijn met het probleem en dat ze naar een oplossing zoeken. Waarschijnlijk wordt er een laagje op het glas aangebracht om de stralen diffuser te maken, maar het kan zijn dat al het glas moet worden vervangen in het 239 miljoen pond kostende gebouw. Voorlopig zijn de steigers weer tegen het gebouw gezet om de zonnestralen te blokkeren.