Geboorteseizoen bepaalt stemming


De tijd van het jaar waarin je bent geboren, is van invloed op hoe je je later in het leven ontwikkelt. Dat zeggen psychologen van de Semmelweis universiteit in Hongarije. Ze hebben de hoeveelheid serotonine en dopamine in het bloed van mensen gemeten. Dat zijn neurotransmitters die een grote rol spelen bij welke stemming iemand heeft. Ze merkten daarbij dat mensen die in hetzelfde seizoen zijn geboren, dezelfde hoeveelheid van die stoffen in het bloed hebben.

De onderzoekers ontdekten dat mensen die in de zomer zijn geboren, vaker en snellere stemmingswisselingen hebben dan mensen die in de winter het levenslicht zagen. Herfstkinderen hebben de minste kans op een depressie (winterkinderen het meest), terwijl lentebaby’s veel energie en positivisme hebben.

Uit ander onderzoek blijkt dat stemmingen een erfelijke component hebben, maar dat omgevingsfactoren ook een grote rol spelen. Blijkbaar hoort het seizoen waarin je bent geboren daar duidelijk bij. Vooral zomerbaby’s hebben een uitgesproken karakter, zeggen de onderzoekers.

De eerste resultaten van deze studie zijn bekend gemaakt in een persbericht, het hele onderzoek wordt deze week bekend gemaakt tijden de conferentie van de European College of Neuropsychopharmacology.