Geboortemaand bepaalt gezondheid

September is een geweldige maand


baby geboortemaand

Je geboortemaand is van groot belang voor het risico dat je 55 ziektes zult krijgen. Krijg je nu een kind? Gefeliciteerd, september is een relatief goede maand.

Datawetenschappers van Columbia University Medical Center (VS) hebben de gegevens van 1,7 miljoen inwoners van het noordelijk halfrond geanalyseerd. Daaruit bleek dat mei de gezondste geboortemaand is. Oktober en november zijn de minst gunstige maanden om ter wereld te komen. Maar verschillende maanden hebben risico’s voor verschillende ziektes.

Zo worden in november meer baby’s met ADHD geboren, maart is een geboortemaand waarin hartproblemen meer voorkomen. In september komen vaker kinderen met astma ter wereld; januari is hogebloeddrukmaand. De analisten waarschuwen wel dat het relatieve kleine pieken en dalen zijn; het is niet de moeite waard om de conceptie van een kind op aan te passen.

September is overigens een relatief goede maand om een kind te krijgen. Kinderen die dan worden geboren doen het vaak goed op school (ze zijn ‘gunstig jarig’) en ze hebben later in hun leven weinig kans op overgewicht. Bovendien worden ze gemiddeld ouder dan kinderen met een andere geboortemaand. Langer wachten met een kind krijgen is niet zo gunstig. Mensen die in de winter zijn geboren hebben op latere leeftijd vaker last van stemmingsstoornissen en schizofrenie.

De beste periode om kinderen te krijgen ligt tussen juli en oktober. Wie tussen april en juni is geboren, heeft een 15 procent grotere kans om aan anorexia te gaan lijden.

Waardoor worden deze verschillen veroorzaakt? Dat is nog niet helemaal duidelijk. Het weer, de hoeveelheid licht en het bloeien van bepaalde planten heeft er waarschijnlijk mee te maken, schrijven de onderzoekers in het Journal of the American Medical Informatics Association.