Gaydar is sprookje


dreamstime_16146292

Kun je zien of iemand homo dan wel lesbisch is? Volgens sommige mensen bestaat er zoiets als een gaydar (=gay radar), waardoor je met één blik kunt vaststellen wat voor vlees je in de kuip hebt. Onzin, zeggen wetenschappers van de University of Wisconsin-Madison (VS). Dat kan niet en beweren van wel, is toegeven aan stereotypen.

Daartoe gebruikten ze een eenvoudig experiment, ze lieten mensen naar foto’s van personen kijken met de simpele vraag of het hier een homo of een hetero betrof. Mensen konden niet accuraat voorspellen welke seksuele voorkeur iemand op de foto had.

Maar hoe zit het dan met eerdere studies, die met een zelfde experiment wél bevestigen dat de gaydar bestaat? Die zijn niet goed uitgevoerd, zeggen de onderzoekers. Er zijn in die foto’s te veel clichématige aanwijzingen dat het om homo’s gaat, zoals kleding. Haal die weg, en je hebt geen idee of iemand op vrouwen of mannen valt.

Bovendien is het vertrouwen of visuele aanwijzingen als de kleur van iemands shirt niet betrouwbaar. Een hetero die zich ook zo kleedt, wordt daardoor ook gezien als homo, zo staat in het onderzoeksrapport. Sterker nog, geloven in een gaydar heeft een hoge correlatie met clichématige gedachtes over homo’s, als ‘homo’s houden graag van winkelen’, ontdekten de onderzoekers.

Het onderzoek is opgenomen in de Journal of Sex Research.