Gaven dino’s melk?


Dino’s die hun jongen melk gaven? Het kan volgens de Australische professor Paul Else. Maar dan niet uit borsten, zoals bij zoogdieren, maar uit het bovenste deel van het spijsverteringstelsel, bijvoorbeeld de slokdarm. En het gaat dan niet echt om melk, maar om een melkachtige substantie die boordevol voedingstoffen, zoals vet, eiwit, antioxidanten en groeihormonen, zit.

Klink misschien als een gek idee, maar ook sommige vogels (zoals de duif, keizerpinguïn en de flamingo), de afstammelingen van de (vliegende) dinosauriërs, doen aan zulke lactatie. Het is volgens Else dus niet meer dan logisch dan dat hun voorouders hetzelfde deden.

Else broedt al 15 jaar op het idee, maar nu pas heeft hij zijn gedachten op papier gezet en gepubliceerd in het vakblad Experimental Biology. Hard bewijs heeft hij niet, want de melkklieren zijn allang vergaan, maar als sommige dinosauriërs inderdaad melk gaven, verklaart dat veel volgens hem. Zoals waarom dinobaby’s zo hard groeiden en hoe de ouders, van vele tonnen in gewicht, hun jong van maar een paar kilogram konden voeden.

Het artikel van Else biedt zelfs een voorbeeld aan van een dinosaurus die mogelijk aan lactatie deed: de hadosaurus, een grazend kuddedier. Het zou voor deze soort vele voordelen hebben opgeleverd door hun baby’s geen voorgekauwd gras, maar de melkachtige substantie voor te schotelen.

Het is nu de vraag aan de dinosaurusexperts wat zij van het controversiële idee vinden.

Beeld: fmpgoh/Flickr