Gat in je keel: waarom je nooit een nies moet ophouden


scheur door nies

Gouden regel als het om niezen gaat: beter eruit dan erin. Een man uit het Verenigd Koninkrijk heeft die les hardhandig geleerd. Keurig als de Brit was, probeerde hij zijn nies op te houden. De kracht van de oprisping was echter zo groot dat hij zijn slokdarmhoofd scheurde.

Niezen is de krachtige manier van het lichaam om de neusholte open te houden en vrij van irritaties. De longen trekken kort en krachtig samen, lucht wordt met snelheden tussen de 15 en 20 kilometer per uur naar buiten geduwd door de neus. In veel culturen wordt het niezen gezien als een teken dat het lichaam tegen een ziekte vecht, vandaar dat mensen elkaar na een nies ‘gezondheid’ wensen.

Maar tegelijk zien veel mensen het als een onbeleefde uiting van lichamelijkheid. Vooral in groot en officieel gezelschap. Vandaar dat een 34-jarige man uit Groot-Brittannië alles deed om niet te niezen. Met zijn hand hield hij krachtig neus en mond gesloten. Maar de kracht van de nies moest toch ergens heen. Niet veel later was hij per ambulance onderweg naar het University Hospital van de stad Leicester.

Daar constateerden de artsen een gescheurd slokdarmhoofd. Dat is een zeldzaamheid, alleen heel hard en herhaald hoesten zorgt daar soms voor. Maar een nies? Het was bijzonder genoeg om de patiënt de medische geschiedenis in te schrijven, zijn geval staat in dit nummer van het vakblad BMJ Case Reports. Daar is ook te lezen dat hij uiteindelijk is genezen.

De onfortuinlijke Brit is een waarschuwing dat het niet onmogelijk is om jezelf te beschadigen met weinig meer dan je ademhalingsorgaan. Net als het Amerikaanse meisje dat door te schreeuwen bij een concert van de band One Direction een gat in haar long kreeg. Of de Schot, die dankzij zijn vieze doedelzak het tijdelijke voor het eeuwige heeft verwisseld.