Gaatje in ruimteschip gewoon slordigheid?


gaatje slordigheid

Na de dramatische Russische aankondiging gisteren dat ze ‘sabotage’ op het internationale ruimtestation ISS hadden gevonden, volgt nu een wat normaler commentaar. Het gaatje dat is ontdekt op ISS is waarschijnlijk toch niet in de ruimte gemaakt, maar gewoon hier op aarde.

De organisatie Roskosmos heeft aan de media laten weten dat het gaatje, dat een week geleden in de ruimte werd ontdekt omdat er zuurstof door ontsnapte, waarschijnlijk tijdens de fabricage van de Sojoez capsule is ontstaan. Degene die dat heeft gedaan, zou het gat toen hebben afgedicht met lijm om zijn of haar foutje te verdoezelen.

De Sojoez-capsule vloog naar het ISS, waar het aandokte en deel van het station werd, gaatje en al. Die lijm is in de ruimte opgelost, waardoor de lucht naar buiten stroomde en het probleem aan het licht kwam.

Een commissie van hoge ruimtevaartexperts moet nu gaan uitzoeken hoe dit kon gebeuren. Die zullen ook naar de mogelijkheid kijken dat het toch bewuste sabotage is, op de grond of in de ruimte. Maar ze zullen zich eerst concentreren op de fabriek waar de Sojoez in elkaar is geschroefd en het lanceerplatform waar technici nog aan de capsule hebben gewerkt. Eentje daarvan is uitgeschoten met een boormachine en heeft dat uit schaamte of angst niet gemeld, is de nieuwe theorie.