Gat in de ozonlaag is op zijn kleinst in jaren


De ozonlaag boven de Zuidpool is kleiner dan het in jaren is geweest. Het klimaatbureau van de Verenigde Naties verwacht dat de ozonlaag zich compleet zal helen binnen een paar decennia, als de krimp in dit tempo doorzet.

Sinds 2000 hebben delen van de ozonlaag zich hersteld in een tempo van één tot drie procent elke tien jaar. Als die krimp zo doorgaat, dan zou de ozonlaag boven het zuidelijk halfrond weer heel kunnen zijn rond 2050. De laag boven het noordelijk halfrond en de Evenaar zouden rond 2030 alweer helemaal dicht kunnen zijn.

De ozonlaag is een laag in de Aardse stratosfeer waar hoge concentraties van het gas ozon in zitten. Ozon helpt om de planeet te beschermen tegen de ultraviolette straling van de zon. Sommige chemicaliën, zoals bepaalde koelstoffen en oplosmiddelen, kunnen ozon afbreken. Als die stoffen de stratosfeer bereiken, dan kunnen ze daar de ozonlaag beschadigen. Zo is het gat in de ozonlaag ontstaan.

Het gat boven de Zuidpool is op dit moment aan het groeien, maar dat gebeurt elk jaar. Dat begint elk jaar in augustus en bereikt zijn piek in oktober.

Dit jaar groeit het gat op een vreemde manier, een stuk verder van de pool dan normaal. Desondanks voorspellen meteorologen dat het gat nog steeds op weg is om het kleinste ozongat te worden sinds de jaren tachtig.

Nadat het ozongat voor het eerst werd ontdekt in 1985, kwam de wereld snel in actie. In 1987 ondertekenden de meeste landen in de wereld afspraken om de productie van bijna honderd schadelijke chemicaliën terug te schroeven. Het akkoord is nog steeds het enige verdrag van de VN dat ondertekend werd door álle lidstaten.