Gangenstelsel Hadrianus in kaart gebracht


Een Italiaans onderzoeksteam heeft het gangenstelsel onder de Villa Hadriana verkend, vermeldt The Guardian. De organisatie van de residentie van Hadrianus, keizer van het Romeinse Rijk van 117 tot 138, is zo complex dat de onderzoekers eerder van een stad willen spreken dan van een landgoed.

Het bestaan van dit stelsel was al langer bekend, maar een onderzoek op deze schaal is nieuw. Door de gangen te verkennen kunnen we meer te weten komen over hoe groot het landgoed echt was, en wat voor logistiek er nodig was om het luxe leven te garanderen. De exacte omvang van de villa is volgens de onderzoekers nog steeds niet volledig bekend.

De 2,40 meter brede en 700 meter lange hoofdtunnel maakte het mogelijk om slaven en wagens met luxegoederen ondergronds te verplaatsen, zonder dat de keizer en zijn gevolg er iets van zouden merken. Een rotonde maakte het mogelijk om te keren. Daarnaast hebben de archeologen een nieuwe tunnel van vijf meter breed ontdekt, waardoor zelfs tweerichtingsverkeer mogelijk was.

De enorme logistiek onder de villa komt overeen met de grootte van het complex zelf. De Villa Hadriana bestond uit paleizen, baden, tuinen, dierenverblijven en allerlei andere soorten luxe die voor een keizer geschikt waren. Hadrianus was gesteld op zijn privé en wilde ook buiten Rome van deze weelde genieten. Dit is maar ten dele gelukt: de Villa Hadriana moet een enorme hofhouding bediend hebben.

Hadrianus was de derde van een serie van vijf keizers die aan het hoofd stonden van een gouden eeuw van het Romeinse Rijk. Schrijvers zoals Machiavelli in de 16e eeuw en Gibbon in de 18e eeuw zagen deze tijd als een bloeiperiode. Hadrianus stond verder bekend om de bouw van de Muur van Hadrianus in Groot-Brittanni√ę en om zijn voorliefde voor de Griekse cultuur.

Foto: Herb Neufeld