Games roepen agressie op


De discussie rond games laait weer op. Gewelddadige games roepen op lange termijn agressie op en ze kunnen mensen een verkeerd beeld geven van hoe je je moet gedragen, zeggen internationale onderzoekers na een langdurige studie.

De game Modern Warfare.
De onderzoekers uit Frankrijk, Duitsland en de VS lieten zeventig mensen gewelddadige of normale videospelletjes spelen. Daarna kregen ze een verhaal te horen dat in een conflict zou kunnen eindigen, bijvoorbeeld over een auto-ongeluk. De proefpersonen moesten inschatten hoe de partijen zouden reageren.

De mensen die eerst een gewelddadig spel hadden gespeeld, zagen een ongelukje veel sneller escaleren richting conflict en geweld dan de proefpersonen die een leuk spelletje hadden gedaan.

Bij een tweede test mochten deelnemers elkaar tijdens een eenvoudig spelletje straffen met een hard geluid. Ook hier vertoonden de proefpersonen die eerst een schietspel hadden gedaan meer agressie. Ze lieten het harde geluid vaker horen. Het effect versterkte zich in de daaropvolgende dagen, hoe meer iemand in een virtuele wereld van bloed en explosies leeft, hoe agressiever hij of zij wordt.

Daaruit concluderen de onderzoekers dat agressie door games vooral een kwestie is van de lange termijn. Wie al jaren zulke games speelt, krijgt een ander beeld van wat normaal gedrag is.

Het onderzoek staat in het huidige nummer van het vakblad Journal of Experimental Social Psychology.

Follow Faqtman on Twitter