Games maken tieners seksistisch


grand theft auto

Het staat er in typisch wetenschappelijke taal. Dat videospelletjes die vrouwen tonen ‘in een beperkte waarde’ de spelers een gevoel meegeven dat vrouwen in hoofdzaak op de aarde zijn om kinderen te baren en op te voeden.

Voor leken kan de conclusie iets korter door de bocht: games maken tieners seksistisch. Het gaat om onderzoek van Iowa State University in de VS. Ze interviewden 13.520 adolescenten tussen de 11 en 19 jaar over hun gaming ervaring. Daarnaast kregen de jongeren allerlei stellingen voorgelegd over de omgang tussen man en vrouw.

Daaruit bleek dat jongeren die games spelen als Grand Theft Auto – waarin vrouwen bijna zonder uitzondering in bikini gekleed gaan – vaker stellingen onderschrijven over vrouwen als broed- en opvoedmachines. Uit eerdere studies is gebleken dat 80 procent van de videospelletjes vrouwen zeer seksistisch in beeld brengen. Denk daarbij ook al Lara Croft, die het onrecht bestrijdt in een zeer strak topje.

Volgens de onderzoekers leren vooral jongemannen door de games dat vrouwen wegwerpartikelen zijn. Ze zijn er voor decoratie, om (betaalde) seks mee te hebben of om te doden. Ze hebben vrijwel altijd grote borsten die nauwelijks door kleding in bedwang worden gehouden. Dat soort virtuele omgang met vrouwen slaat terug op de echte wereld, schrijven ze in Frontiers in Psychology.

Eerder werd aangetoond dat games vooral mannen wel degelijk agressief kunnen maken maar ook dat je er beter door gaat leren.