Game zorgt voor aidsdoorbraak


Een groep gamers heeft een wetenschappelijk probleem opgelost dat al meer dan 10 jaar te moeilijk is voor computers.

Onze computers mogen dan steeds slimmer worden, een van de terreinen waar ze nog steeds worden afgetroefd door mensen, is ruimtelijk inzicht. Daarom schakelden wetenschappers mensen in om een moeilijke puzzel op te lossen.

In sommige virussen zit een eiwit dat het menselijke cellen aantast en het mogelijk maakt voor het virus om een lichaam te verontreinigen met genetisch materiaal van buiten. Aids werkt op die manier. Het aanvallende eiwit kan dat alleen doen door zichzelf letterlijk in allerlei bochten te wringen en zo zeer energie-efficiënt door het lichaam te reizen.

Hoe dat ‘in bochten wringen’ gaat, is wetenschappers al tien jaar een raadsel. Tot nu. De universiteit van Washington heeft van het virus een soort videospelletje gemaakt. Spelers konden punten scoren door een eiwit zo efficiënt mogelijk op te vouwen.

Dit was het probleem dat je met Foldit moest oplossen.

Foldit heet het spel en 236.000 mensen over de hele wereld hebben het gespeeld. Al binnen tien dagen had een Pools-Amerikaans team gewonnen, ze vonden de meest efficiënte manier om het eiwit op te vouwen.

Met die oplossing kunnen wetenschappers een nieuwe klasse medicijnen ontwikkelen voor ziektes als aids.

Deze methode van crowd sourcing gebruiken wetenschappers de laatste tijd vaker om problemen op te lossen. Zo worden codes ontrafeld, archeologische raadsels opgelost en planeten ontdekt.

Follow Faqtman on Twitter