Gaat de mens uitsterven?


dreamstime_xs_20354675

Opwarming van de aarde, vervuiling en ontbossing zijn de belangrijkste redenen voor de versnelde massa-uitstervingen op Aarde. Onderzoekers denken dat we aan het begin staan van een zesde golf van uitsterven. Gaat dit keer ook de mens er aan?

Op aarde zijn vijf keer eerder uitstervingsgolven geweest, waarbij het verdwijnen van diersoorten ongeveer honderd keer sneller gaat dan in eerdere fasen. Een van de bekendste is de extinctie van de dinosauriërs. De mensheid kan behoren tot de volgende slachtoffers, waarschuwen de wetenschappers van één Mexicaanse (Nationale Autonome Universiteit van Mexico) en drie Amerikaanse universiteiten (Princeton, Stanford en Berkeley). Zij hebben hun bevindingen in het tijdschrift Science Advances gepubliceerd.

Voor hun analyse hebben de onderzoekers het uitsterven van gewervelde soorten bestudeerd. In eerdere fasen stierven per eeuw twee van 10.000 gewervelde diersoorten uit. Het tempo ligt in de afgelopen eeuw tot 114 maal hoger, 477 gewervelde soorten stierven uit. Waarschijnlijk komt dat vooral door menselijke invloed.

De redenen voor het versneld uitsterven van soorten zijn onder andere de opwarming van de aarde, vervuiling en ontbossing. Die kunnen een kwart van alle zoogdieren de kop kosten, berekenden de onderzoekers. Volgens de wetenschappers kan ook de mens slachtoffer worden van deze zaken. We zijn niet immuun voor de puinhoop die we zelf hebben gecreëerd. Volgens deze studie moeten we proberen om uitsterven tegen te gaan, zodat we zelf ook blijven leven.