Gaan we hier buitenaards leven ontdekken?


Met de explosie die je op deze foto ziet is een begin gemaakt met de bouw van de European Extremely Large Telescope in het Andesgebergte in Chili. Door de knal werd 5000 kubieke meter steen verwijderd, zodat hoog in de bergen een platform kan worden gebouwd waarop de Europese telescoop kan komen te staan. Over 16 maanden (en 1 miljard euro verder) moet hier op 3100 meter, ver van de bewoonde wereld, een telescoop komen te staan van uitzonderlijke kwaliteit.

De telescoop krijgt een hoofdspiegel van 39 meter doorsnee. Daarmee kan zeer zwak licht uit verre sterrenstelsels worden opgevangen. Zo hoopt de Europese sterrenkundige organisatie ESO sterren en planeten aan de rand van het bekende universum te bestuderen. Op die manier moeten we een betere indruk krijgen van hoe hemellichamen ontstaan en groeien in hun jeugd.

De technologie van de telescoop zal astronomen ook in staat stellen om in verre sterrenstelsels water en organische moleculen op te sporen. Zo kan eventueel leven op andere planeten worden ontdekt, hoopt ESO. Maar deze technologie kan de mensheid ook helpen om fenomenen als zwarte gaten beter te leren begrijpen.