Gaan we de maan exploiteren?


Foto: ozgurmulazimoglu.

De maan is een vindplaats van veel zeldzame delfstoffen. Veel bedrijven staan te popelen om er een mijn te openen.

Deze week vindt er in het Canadese Quebec een bijzondere bijeenkomst plaats. De bazen van de vijf grootste ruimtevaartorganisaties ter wereld komen samen om te praten over de toekomst van de maan. Twee organisaties, de Chinezen en de Canadezen, willen graag bestaande verdragen over de maan openbreken en onze satelliet gaan exploiteren.

De maan is officieel van niemand. De Sovjet Unie en de Verenigde Staten hebben vlaggen op het oppervlak geplaatst, maar die zijn puur symbolisch. In 1967 hebben vrijwel alle landen ter wereld een verdrag ondertekend bij de Verenigde Naties dat de maan (en andere planeten in ons zonnestelsel) van de hele mensheid is. Niemand mag er dus zomaar gaan graven naar zeldzame delfstoffen als helium en iridium.

Dat verdrag staat onder druk. Vooral de Canadezen maken zich sterk voor nieuwe afspraken. De Canadian Space Agency is zelfs al begonnen met het ontwerpen van een mobiele unit voor het boren in het oppervlak van de maan. Deze karretjes zijn afgelopen jaar getest op Hawaiï.

De maker van de karretjes, de firma Neptec Design Group, levert ook apparatuur aan aardse mijnbouwers. Neptec lijkt een van de drijvende krachten achter een nieuw maanverdrag. Volgens persberichten van dit bedrijf kan de maan zelfs het antwoord zijn op onze groeiende energiebehoefte.

De Amerikanen en de Europeanen lijken minder happig op commerciële mijnbouw op de maan. Zij willen onze satelliet eerst verder in kaart brengen. Nasa wil weliswaar ook op de maan boren – met de Resolve missie – maar dat is uit wetenschappelijke nieuwsgierigheid, zo zegt de huidige Amerikaanse regering.

Follow Faqtman on Twitter