Ga toch eens slapen!


En, gisteravond toch weer laat naar bed gegaan? Je bent niet de enige. Sociale jetlag heet dat en het is slecht voor je figuur.

Toen je vanochtend opstond, voelde je je toen uitgerust? Op deze eenvoudige vraag antwoordde liefst 96 procent van de mensen in een recente studie met ‘nee’. Rond de 40 procent van de ondervraagden wist te melden dat ze wel eens aan hun bureau in slaap waren gevallen. Slaaptekort is in onze huidige maatschappij een chronisch probleem aan het worden.

Tijdens het CQ University Australia onderzoek werden 13.000 burgers ondervraagd over hun slaapgedrag. De resultaten zijn duidelijk: we gaan te laat naar bed en staan te vroeg op. Als de wekker gaat, zijn we nog altijd moe. Nog nooit in de geschiedenis sliepen mensen zo kort, zeggen de onderzoekers. We plannen veel activiteiten in de avonduren, wanneer we eigenlijk naar bed zouden moeten gaan. Ze noemen ons huidige slaaptekort dan ook ‘sociale jetlag’.

Gek genoeg leefden we ook nog nooit zo lang en waren we nog nooit zo gezond. Daarom pleiten de onderzoekers nadrukkelijk niet voor een overheidsprogramma om mensen naar bed te sturen, burgers moeten het vooral zelf weten.

Toch is de slapeloosheid van de moderne mens niet goed voor ons. Er bestaat een duidelijke correlatie tussen weinig slapen, overgewicht en hoge bloeddruk.

Follow Faqtman on Twitter