Ga je scheiden? Facebook weet het


Meer en meer onderzoekers kijken naar Facebook als een manier om snel data te verzamelen. Mensen plempen hun hele hebben en houden op het sociale netwerk, dat daarmee een goudmijn is voor allerlei wetenschappers. Twee dataspecialisten uit de VS hebben Facebook nu gebruikt om te testen of je wat kunt zeggen over de liefde.

Lars Backstrom en Jon Kleinberg gebruikten anonieme data van 1,3 miljoen Facebook-accounts om te zien hoe relaties werken. Ze keken naar mensen van 20 jaar en ouder die aangaven dat ze in een relatie zaten en die gezamenlijk tussen de 50 en 2000 vrienden op het netwerk hadden.

Een van de ontdekkingen was dat het aantal vrienden dat twee mensen delen geen sterke indicator is of ze een relatie hebben of niet. Wél een duidelijke aanwijzing voor een liefdesrelatie is wat ze noemen de verstrooiing van vrienden. Is die hoog (twee mensen hebben allebei heel verschillende vrienden die elkaar ook niet kennen) dan is de kans dat die twee mensen een relatie hebben heel klein. Is de verstrooiing laag (er zijn veel gemeenschappelijke vrienden die elkaar ook kennen) dan zijn die twee mensen waarschijnlijk een stelletje.

Omgekeerd werkt het ook, merkten de twee onderzoekers. Mensen die een relatie hebben, maar wiens vrienden een grote mate van verstrooiing vertoonden, gingen in de onderzoeksperiode van twee maanden vaak uit elkaar. Daarmee hebben de onderzoekers een manier gevonden om scheidingen te voorspellen.

Verstrooiing is een indicatie dat twee mensen met een relatie hun netwerken niet goed aan elkaar voor hebben weten te stellen. De twee partners blijven in aparte werelden leven en slagen er niet in om een ‘brug’ te slaan tussen twee netwerken, zo betogen de onderzoekers. Mensen die dat wel doen, hebben een grotere kans om bij elkaar te blijven.