‘G-spot bestaat niet’


De G-spot, het extra gevoelige plekje in de vagina, bestaat niet. Dat zegt de Amerikaanse arts Amichai Kilchevsky na een meta-onderzoek. Daarbij wordt geen nieuw onderzoek gedaan, maar bestaande onderzoeken beoordeeld. Volgens Kilchevsky is nooit definitief aangetoond dat het mysterieuze plekje bestaat.

De G-spot werd in de jaren veertig ontdekt door de Duits-Amerikaanse arts Arnst Gräfenberg. Hij ontdekte een stukje dik weefsel voor in de vagina van sommige vrouwen. Het plekje werd in 1981 naar hem genoemd, de G-plek. Volgens Gräfenberg zou ‘zijn’ plekje vrouwen in staat stellen om intense orgasmes te krijgen.

Doktoren hebben er altijd over gesteggeld of de G-spot nu wel of niet bestaat. In sommige onderzoeken wordt de plek wel, in andere niet aangetoond. Ook vrouwen lijken het er niet over eens te zijn. Vandaar dat het huidige onderzoek geen definitief oordeel is, zegt ook Kilchevsky er bij.

De vrouwelijke anatomie rond de vagina is sowieso nog lang niet uitputtend onderzocht. Pas in 2009 ontdekten Franse onderzoekers dat de clitoris veel groter is dan aanvankelijk gedacht. Uitlopers daarvan wikkelen zich om de vagina heen. Daarmee kwam een eind aan een andere jarenlange strijd, of er verschil bestaat tussen een vaginaal en clitoraal orgasme. Het bleek om één en hetzelfde ding te gaan.

Ook wat betreft de G-spot is meer onderzoek nodig. Wellicht is het een goed idee om vrouwen daar eens wat nader bij te betrekken dan tot nu toe is gebeurd. Het huidige onderzoek staat in het Journal of Sexual Medicine.

Follow Faqtman on Twitter