Fukushima opnieuw in problemen


Bij de kerncentrale in Fukushima is radioactief radongas gevonden. Dit gas ontstaat meestal bij een kernsplijting. Dat zou betekenen dat er in de centrale nog steeds processen plaatsvinden die de eigenaar niet onder controle heeft. Er is boorzuur in de reactor gespoten, dat dempt nucleaire reacties.

Volgens eigenaar Tepco is de temperatuur van de reactor niet gestegen, ook is er geen verhoogde druk gemeten. Beide zou je wel verwachten bij een kernsplijting. Ook werd in de omgeving van de reactor geen verhoogde radioactiviteit gemeten.

Fukushima werd op 11 maart getroffen door een zware aardbeving en een tsunami. Dat leidde tot ernstige problemen, drie reactorkernen smolten. Deze ramp geldt als het ernstigste nucleaire ongeluk sinds Tsjernobyl in 1986. Er wordt gewerkt aan het opruimen van de reactor, als veiligheidsmaatregel zijn 10.000 mensen uit de omgeving geëvacueerd.

Ondanks de ramp verwacht het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) dat er de komende decennia veel meer kerncentrales bij zullen komen. Directeur Yukiya Amano zei in New York gisteravond dat vooral India en China van plan zijn om meer centrales te bouwen. Volgens hem moeten we van Fukushima leren om het beschadigde vertrouwen in kernenergie te herstellen.