Fucking wil naam veranderen


Het Oostenrijkse plaatsje Fucking wil een andere naam. Te veel Britten komen het plaatsnaambord stelen.

Ooit was er de familie Fuck (spreek uit Foek) die een boerderij bouwde in de heuvels aan de grens tussen Oostenrijk en Duitsland. Daar kwamen andere boeren op af en voor je het wist was er een plaatsje. Dat werd geheel in de lokale traditie Fuck-ing, de ‘plek van de Fucks’. Eeuwen lang leefden de bewoners van dit dorpje in Oberösterreich vredig met elkaar. Tot de twintigste eeuw.

Want toen ontdekte de Engelstalige wereld Fucking. Op weg naar de wintersport of de zomerzon werd door grote groepen Britten een omweg gemaakt langs Fucking. Amerikaanse militairen gelegerd in Duitsland maakten er uitstapjes naartoe. Het plaatsnaambord was een prachtige achtergrond voor een snelle foto van de hele familie. Minder terughoudende types begonnen het bord te stelen, het is nu het meest gejatte bord van Europa.

Al verschillende keren is geopperd om de plaatsnaam te veranderen, maar tot nu toe tevergeefs. De inwoners van Fucking zien niet in waarom ze hun naam moeten veranderen omdat die toevallig iets anders betekent in een vreemde taal. Nog in 2005 werd een officieel voorstel afgewezen.

Maar de Fuckingers zijn om. Ze stemmen binnenkort voor een nieuw voorstel om het dorp te veranderen in Fugging.

Welke plaatsen zouden nog meer hun naam kunnen veranderen? Te denken valt aan Pissen in Duitsland, Kút/Kut in Hongarije/Irak, Sexbierum (Friesland), Kuttekoven en Jeuk in België, Dildo in Canada en uiteraard het pittoreske Neuk in Zuid Korea.

Follow Faqtman on Twitter