Frisdrank niets voor kinderen


energiedrankjes

Je kind heeft dorst. Zou je het een kop sterke koffie met acht klontjes suiker voorzetten? Dat is namelijk wat sommige energie- en frisdranken bevatten, volgens een studie van het Oostenrijkse Special Institute for Preventive Cardiology And Nutrition. Daar analyseerden ze tientallen fris- en energiedrankjes. Op watervarianten na bevatten die allemaal veel suiker, sommige wel 8 procent.

Daarnaast bevatten opmerkelijk veel frisdranken cafeïne. Vooral ijsthee-varianten zijn een onverwachte bron van de stof die mensen wakker houdt. Per portie van een kwart liter is tot 180 milligram aangetroffen. Dat is net zoveel als een sterke kop koffie. Kinderen reageren sterk op dergelijke hoge doses cafeïne, ze kunnen er zenuwachtig en angstig van worden. Om van slaapproblemen maar te zwijgen.

Wat de onderzoekers vooral zorgen baart, is dat veel fris- en energiedrankjes alleen in pakjes en blikjes wordt verkocht. Die zijn over het algemeen niet hersluitbaar, waardoor er meer van wordt gedronken dan normaal het geval zou zijn. Daardoor krijgen kinderen de volle dosis suiker en cafeïne in hun lichaam.

Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat een derde van de kinderen in westerse landen geregeld energiedrankjes drinkt. Er zijn momenteel meer dan tweehonderd merken van deze ‘sportdranken’ op de markt.