Frisdrank maakt armen dik


Reclame voor Coca Cola in Pakistan.

Nu in Azië en Latijns Amerika mensen steeds meer geld krijgen, worden ze steeds dikker. De oorzaak? Frisdrank.

Dat is de conclusie van een internationaal onderzoeksteam na bestudering van statistieken uit tachtig landen. Een goed voorbeeld van de dikte-epidemie in opkomende economieën is Mexico. In de jaren negentig tekende Mexico een vrijhandelsovereenkomst met de Verenigde Staten en Canada. Vanaf dat moment neemt de zwaarlijvigheid in Mexico sterk toe. Met name onder kinderen heeft Mexico nu het grootste aandeel dikkerds van de opkomende economieën.

Uit handelscijfers blijkt dat vooral frisdrankfabrikanten gebruik hebben gemaakt van de makkelijke export naar Mexico, de consumptie van Amerikaanse frisdranken zit er enorm in de lift. De gemiddelde Mexicaan drinkt nu 300 liter frisdrank per jaar.

Venezuela heeft geen vrijhandelsovereenkomst met de VS. Frisdrank wordt er veel minder gedronken dan in Mexico. Mensen zijn er een stuk slanker, zeggen de statistieken.

Er is makkelijk iets te doen aan deze epidemie van vetzucht, beweren de onderzoekers. Hef gewoon een belasting op gesuikerd en vet voedsel, zeker als het wordt geïmporteerd. Dat betekent dat er minder dikmakers worden gegeten en gedronken.

Het onderzoek staat in het vakblad PlosOne.