Frisdrank en leververvetting


frisdrank

Soms doen meerdere wetenschappers vrijwel tegelijkertijd een ontdekking. Dat is nu het geval met de vraag waarom leververvetting en levertumoren zo in opmars zijn. Het slechte nieuws: de waarschijnlijke hoofdschuldige is een product dat veel mensen dagelijks consumeren. Dat is gebleken op de jaarlijkse conferentie van de Deutsche Gesellschaft für Gastroenterologie in Leipzig.

Het gaat om frisdrank. Daar zit als zoetstof vaak fructose in, ook wel bekend als fruitsuiker. Dat klinkt onschuldig – gezond zelfs – maar in werkelijkheid is het een stof die – in hoge doses ingenomen – al langer wordt verdacht van allerlei schadelijke bijwerkingen. Medische onderzoekers concentreren zich nu op hoe fructose de lever beïnvloedt. Daarbij hebben ze schokkende ontdekkingen gedaan.

Het aantal leverziekten zit al jaren in de lift. Waarschijnlijk één op de twintig westerlingen heeft last van leververvetting, dat is een aandoening waarbij de lever onbedoeld vetcellen opslaat. Meestal als gevolg van overgewicht of overmatige alcoholconsumptie. Wordt die vervetting niet aangepakt, kan niet-alcoholische steatohepatitis ontstaan, een aandoening die uiteindelijk kan leiden tot een tumor in de lever. Dat laatste gebeurt steeds vaker.

Waarom zitten deze aandoeningen in de lift? Fructose, zo zeiden specialisten van onder andere de universiteiten van Mainz en Wenen op de conferentie. Ze zien bij mensen met een hoge fructose-inname vaak leververvetting. Bovendien krijgen deze mensen vaker ouderdomssuikerziekte, waardoor de kans dat de lever gaat ontsteken veel groter is. Dat leidt in sommige gevallen tot chronische ontsteking en in sommige gevallen daar weer van tot tumoren.

Daarmee is niet gezegd dat frisdrank kankerverwekkend is, wel dat het goed is om niet te veel van het spul te drinken.