Frans dorpje ontloopt apocalyps?


Als het einde van de wereld nabij is, waar ga je dan heen? Een klein dorpje in de Franse Pyreneeën natuurlijk.

Even voorstellen, het dorpje heet Bugarach en het wordt overspoeld door mensen die geloven dat het einde van de wereld er aan zit te komen. De Maya-kalender houdt immers op 21 december 2012 op en dat zou volgens sommige verwarde geesten betekenen dat we er allemaal aan gaan.

Dat verhaal heeft internet stormenderhand veroverd. Maar er is een nieuwe versie. Daarin vergaat de wereld nog steeds, maar wordt Bugarach op miraculeuze wijze gespaard voor de meteoor/tsunami/builenpest omdat het een ‘speciale plek’ zou zijn. Er gaan al eeuwen geruchten dat in de nabijheid van het dorp ‘deuren’ naar een andere wereld zouden zijn. Of dat de Heilige Graal er in de buurt verstopt zou zijn. Of dat buitenaardse wezens er een basis hebben. Er is in ieder geval ‘iets’ met deze plek.

Bugarach, het dorpje dat op 22 december 2012 nog zal bestaan. Foto: Arno Lagrange.

‘Dus’ wordt Bugarach gespaard als we er allemaal aan gaan, zo redeneren sommigen. In het dorp komen steeds meer zweverige types aan.

De Franse overheid maakt zich zorgen over deze ontwikkeling en heeft een aantal onderzoekers van het anti-sekte agentschap Miviludes in het dorpje gestationeerd. Die moeten in de gaten houden of er geen zelfmoorden plaats vinden. De dorpelingen vinden het overigens prachtig, die verkopen of verhuren hun huizen voor woekerprijzen.

De Pyreneeën trekken al langer mensen aan die geloven dat de bergen het spirituele centrum van de wereld vormen. De nazi’s hebben vlak voor de oorlog een expeditie naar de bergen gestuurd omdat ze dachten dat de Heilige Graal er zou liggen in een bergkasteel. Dat zou worden bewaakt door Parcifal, een blonde Germaanse krijgen. Ze vonden natuurlijk niets. De leider van de expeditie stierf niet veel later onder verdachte omstandigheden.

Follow Faqtman on Twitter