Frankrijk opent eerste zonneweg


wattway

Ze hadden al de Autoroute du Soleil, maar in Frankrijk is nu ook ’s werelds eerste zonneweg geopend. Dat is een kilometer provinciale weg die helemaal is bedekt met zonnecellen. De weg loopt door het plaatsje Tourouvre-au-Perche in NormandiĆ«. De schatting is dat de cellen in ieder geval alle straatlantaarns in de gemeente van stroom kunnen voorzien. Het stuk weg is de Wattway gedoopt.

De weg is een initiatief van het Franse ministerie van Milieu en een ingenieursbureau. Het idee is dat het komende jaar ervaring wordt opgedaan met de Wattway om te kijken of het een werkbare oplossing is voor het opwekken van energie. Over de weg rijden iedere dag tweeduizend auto’s, wat voor effect hebben die op de efficiency van de panelen? Hoe houdt de weg het uit in de kou en hitte?

De Fransen hebben hiermee een wereldwijde primeur. In de VS heeft de start-up firma Solar Roadways hetzelfde idee, maar zij zijn nog niet verder dan een testopstelling op een pleintje in Idaho. Dat is in september opengegaan maar het levert nog geen energie, het dient puur als test om te zien hoe stevig de cellen zijn die het bedrijf heeft ontwikkeld.

Toch denkt ook Solar Roadways, dat via crowd funding 2,2 miljoen dollar ophaalde, binnen afzienbare tijd een paar stukken weg te kunnen bedekken. Volgens Solar Roadways zou het betegelen van alle snelwegen in Amerika met hun cellen genoeg energie opwekken om de VS en een deel van Canada van stroom te voorzien.

Critici denken dat deze manier van stroom opwekken nooit financieel dekkend kan zijn. De ene kilometer Wattway kost al 5 miljoen euro. Dat maakt de stroom die zo wordt opgewekt zestien keer duurder dan elektriciteit van een paneel op een dak. Dat komt door de uitvoering van de panelen, die stevig genoeg zijn om een zware vrachtwagen te weerstaan.