Frankrijk en het mysterie van de ontbrekende ledematen

Lijkt op Softenon-schandaal


ontbrekende ledematen

Frankrijk is in de ban van een mysterie. Hoe kan het dat er de laatste tijd opvallend veel kinderen met ontbrekende ledematen worden geboren? Soms gaat het maar om een teen, andere keren ontbreekt de hele arm. Om het mysterie nog groter te maken, vinden deze geboortes door het hele land plaats, zodat het niet alleen kan liggen aan een lokale verontreiniging.

Toch lijkt er sprake van clusters, de gevallen worden allemaal gemeld uit de regio’s Bretagne, Loire-Atlantique en Rhône-Alpes. In die laatste regio is al eens eerder alarm geslagen, in 1973, toen ook ineens veel misvormde kinderen ter wereld kwamen. Alleen is er toen niets mee gedaan. Nu lijkt het fenomeen opnieuw de kop op te steken.

De overheidsinstelling Santé publique France deed onderzoek naar het fenomeen maar bracht in oktober naar buiten dat ze daarmee zouden stoppen, er was niets gevonden. Waarop de media zelf begonnen te spitten. Binnen Rhône-Alpes lijkt vooral het departement Ain getroffen, ontdekte de krant Le Monde. Deze streek, ten oosten van Genève, kent in de laatste jaren elf gevallen.

Santé publique heeft daarop weer het onderzoek opgepakt. De onderste steen zal bovenkomen, beloofde de directeur. Het zal een hele klus worden. Wetenschappers hebben al laten weten dat misvormingen vele oorzaken kunnen hebben. Het kunnen genetische defecten zijn, virussen, verontreinigingen en andere factoren. In Europa was een hausse aan ontbrekende en misvormde ledematen toen het slaapmiddel Softenon in 1957 op de markt kwam. Kan zoiets ook in Frankrijk aan de hand zijn?

Daar lijkt het niet op, vanwege de gekke geografische spreiding in drie clusters. De hoop is nu gevestigd op statistische analyse. Wat hebben de drie regio’s gemeen? Is er iets dat in alle drie gebeurt of voorkomt dat deze golf zou kunnen verklaren? Het Franse en Europese statistische bureau zijn inmiddels ingeschakeld om mee te helpen voorkomen dat er meer misvormde kinderen komen.