Franciscus laatste paus?


Op internetfora die gaan over de Franse ziener Nostradamus wordt druk gespeculeerd dat Franciscus wel eens de laatste paus zou kunnen zijn. Aanleiding is een geschrift van Nostradamus (1503-1566) waarin sprake is van een extreem heldere ster ‘die 7 dagen zal schijnen’. Als deze ster verschijnt, sterft de paus volgens de Fransman.

Die heldere ster is de komeet Ison, die tegen het einde van het jaar te zien zal zijn, denken sommige mensen. Sterrenkundigen verwachten dan Ison helderder dan de maan zal zijn. Ook de plaats waar Ison verschijnt, klopt met de voorspelling van Nostradamus, is op de fora te lezen.

Nostradamus heeft veel voorspellingen gedaan die volgens zijn aanhangers accuraat de opkomst van Hitler, de moord op John F. Kennedy en 9/11 zou hebben voorspeld. Volgens sceptici zijn de voorspellingen van Nostradamus zo vaag dat ze op bijna elke grote gebeurtenis van toepassingen zijn.

Mensen die actief zijn op fora over eeuwenoude toekomstvoorspellingen twijfelen echter niet. Ze worden gesterkt door een andere eeuwenoude profetie, door de Ierse heilige Malachias (1094–1148). Hij schreef precies 112 éénregelige voorspellingen over alle pausen die na hem zouden komen. Franciscus is nummer 112. Volgens de Ier komt deze laatste paus (hij noemt hem ‘Peter’) om bij de vernietiging van Rome. Daarna zullen er geen pausen meer komen.

De gekte rond de laatste paus heeft nog niet de omvang aangenomen van de laatste oeroude voorspelling, het einde van de wereld volgens de Maya’s. Maar dat kan altijd nog veranderen als Hollywood besluit ook hier een film over te maken.