Foto van de zon uit blik


Vandaag is de winter-zonnewende: de zon staat op zijn laagste punt aan de hemel. Een goed moment om te beginnen met een eigen foto van de baan van de zon.

De laagstaande zon vandaag markeert het begin van de astronomische winter. Om 12.11 uur bereikt de zon vanaf de aarde gezien zijn zuidelijkste punt aan de hemel. Na vandaag worden de dagen weer langer en rijst de zon elke dag weer iets hoger.

Er is een leuke manier om die voortdurend veranderende stand van de zon in beeld te brengen: een solargraph. Iedereen kan een eigen solargraph maken om zelf de baan te fotograferen die de zon in de loop van een half jaar aflegt. Het resultaat zou er zo uit kunnen zien:

Wat je nodig hebt voor je eigen solargraph is een blikje, wat fotopapier en een goede plek om het blikje op te hangen. Door een gaatje in het blikje te prikken, maak je er een camera obscura van, een low-tech camera.

Hang het blikje ergens op met zicht op het zuiden en een half jaar later kun je de oogst binnenhalen. Het fotopapier haal je eruit en scan je snel in en voilà, je hebt je eigen foto van de zon waarop ook is te zien wanneer de zon veel scheen.

De zonnewende is een goed moment om te beginnen met een solargraph, omdat je dan de zon een half jaar lang kunt volgen. Als je net erna begint, dan heb je ook geen dubbele banen op je foto.

Verdwenen
Een uitgebreide handleiding voor het maken van een blikjes-camera vind je op de website van Jip Lambermont, die solargraph-workshops geeft.

Lambermont is zelf vandaag druk bezig nieuwe blikjes op te hangen. De truc is de zonnecamera’s zo op te hangen dat er een mooie compositie ontstaat én dat ze ook echt een half jaar blijven hangen. “Het is altijd spannend. Ik had een half jaar geleden twee blikjes opgehangen bij het Evoluon. Dat gebouw is hartstikke mooi en een symbool voor wetenschap en techniek. Maar die zijn helaas verdwenen. Er hingen er nog vier in een paar straten rond de universiteit in Eindhoven en die hoop ik goed terug te vinden. Voor de komende periode heb ik afspraken gemaakt met de beheerders van allemaal bijzondere plekken.”

De solargraphs hoeven trouwens niet per se nu vandaag opgehangen: “Ook kortere periodes zijn leuk. Vijf maanden is prima. Een paar dagen kan ook, maar dan moet je de foto flink bewerken.”