Fossiel blijkt Russisch poppetje


fossiel

Fossielen zijn een goudmijn voor paleontologen, omdat ze ons iets vertellen over hoe het planten- en dierenrijk er miljoenen jaren geleden uitzag. Wat dat betreft is een vondst die in zuidelijk Duitsland werd gedaan de jackpot. Daar ontdekten medewerkers van het Senckenberg Institut het fossiel van een slang, met daarin een iguana, met daarin een insect.

Het moet 48 miljoen jaar geleden ongeveer zo zijn gegaan. De iguana vindt een smakelijk insect en gobbelt die naar binnen. Hij leeft nog een dag of twee, tot hij een jonge slang tegenkomt die hém weer opeet, kop eerst. Maar de slang heeft ook geen mazzel, hij leeft aan de rand van een vulkanisch meer en raakt al snel bedwelmd door giftige dampen. Hij sterft keurig opgerold en laagje na laagje vulkanische as bedekt hem, waardoor hij perfect bewaard blijft.

Het vulkanische meer heet tegenwoordig de Messel groeve bij Darmstadt en paleontologen vinden er de meest fantastische fossielen. Deze slang vertelt over de voedselketen al die jaren geleden. Het is bovendien bewijs dat de spijsvertering van slangen en iguana’s in al die miljoenen jaren weinig is veranderd, ze deden lang over het verteren van een hapje.

De vondst staat beschreven in het vakblad Palaeobiodiversity and Palaeoenvironments.