Formule voorspelt tophits


Een wiskundige formule die voorspelt of liedje een hit wordt. Platenmaatschappijen zouden daar goud geld voor willen geven, maar zo’n formule bestond niet. Tot nu! Wetenschappers van de University of Bristol (GB) hebben het geheim achter grote hits ontdekt.

Het team analyseerde de Engelse Top 40 van de laatste halve eeuw. Ze keken vooral naar de verschillen tussen de top vijf en de minder populaire nummers tussen plaats 30 en 40 op de hitlijst. Op basis van het verschil in onder andere tempo, tijdsduur, ritme, gebruik van akkoorden en volume verkregen zij met hun computer een ‘hitpotentie’-formule. De formule kan in bijna twee derde van de gevallen een potentiële top 5 hit voorspellen.

Hoewel de formule nu klopt, moet hij in de loop der tijd steeds wat worden bijgesteld volgens hoofdonderzoeker Tijl de Bie. Net als onze muzieksmaak, moet tenslotte ook de formule evolueren.

Een paar interessante dingen die de ‘hitpotentie’-formule zichtbaar maakt:

– Sinds de ‘eighties’ maken swingende liedjes steeds meer kans op een hogere notering in de hitlijsten.
– In de jaren ’80 hadden de wat tragere nummers (ballads) de hoogste kans op succes.
– Het voorspellen van de ‘hitpotentie’ in de ‘seventies’ en ‘eighties’ bleek lastiger dan de periode vanaf halverwege de jaren ’90. Volgens de onderzoekers heeft dit mogelijk te maken met een grotere creativiteit aan liedjes in de periode rond 1980.
– Elk jaar worden alle nummers in de Top 40 luider. En: hoe harder de muziek, hoe hoger vaak de notering..

Via de website ScoreAHit kun je meer vinden over het onderzoek, evenals live voorspellingen van de Engelse hitlijsten.

Beeld: © Rceeh | Dreamstime.com

Follow Faqtman on Twitter