Foetusmummie ontdekt


foetusmummie

In 1907 haalden Britse Egyptologen in Gizeh een sarcofaag van iets meer dan 30 centimeter uit de grond. Het geval werd nooit geopend, maar meegenomen naar Engeland. Daar kwam het kistje in de opslag van de universiteit van Cambridge terecht, waar het langzamerhand werd vergeten. Iedereen ging er een eeuw lang vanuit de er ingewanden in zaten, afkomstig van een andere mummie. Niet interessant, dus bleef de kist gesloten.

Nog altijd is de deksel niet geopend, maar dankzij moderne technieken kunnen we wel een blik werpen in de 2000 jaar oude lijkkist. Daaruit bleek dat de binnenkant wel degelijk een mummie bevat, alleen anders dan alle anderen. Op beelden van een CT scanner is een kleine gestalte te zien, waarschijnlijk een kind dat na een zwangerschap van 16 tot 18 weken ter wereld kwam. Deze foetus is gemummificeerd.

Op de scan is te zien hoe het kindje in lappen is gewikkeld met de armen voor de borst gekruist. Het is één aanwijzing hoeveel aandacht is besteed aan de uitvaart van het kind, dat in een rijk uitgevoerde sarcofaag is gelegd. Dat is een teken dat de ouders waarschijnlijk uit een belangrijke familie afkomstig zijn.

Archeologen van het Fitzwilliam Museum in Cambridge, waar de mummie vanaf deze week deel uitmaakt van de collectie, denken dat de gemummificeerde foetus aantoont hoe belangrijk het hiernamaals was voor de Egyptenaren. Zelfs te vroeg geboren kinderen moesten een kans maken erheen te gaan. Er zijn eerder gemummificeerde foetussen gevonden in Egypte, maar nooit eentje die zo jong was. Blijkbaar begon voor de Egyptenaren het leven al in de buik van de moeder.