Flipperkast spelen in de ruimte


Ruimtevaartorganisaties Nasa en ESA willen een systeem gaan testen waarmee asteroïden kunnen worden weggeschoten. In 2022 moet dit systeem worden getest op de asteroïde Didymoon, die dan in de buurt van de aarde is. De bedoeling is om met een nieuw ruimtevaartuig, genaamd Dart, het brok ruimtepuin een iets andere baan te geven.

Het gevaar dat de aarde wordt getroffen door een grote asteroïde is klein, maar als het gebeurt, zou al het leven op aarde kunnen uitsterven. Een botsing stort onze planeet hoe dan ook in de ellende, bijvoorbeeld omdat het klimaat gedurende lange tijd kouder wordt. Vorige grote inslagen in de geschiedenis van de aarde hebben gezorgd voor het verdwijnen van grote hoeveelheden diersoorten.

In ons zonnestelsel zijn tot nu toe 600.000 asteroïden ontdekt. Zo’n 12.000 bevinden zich in de buurt van de aarde. Daar weer 500 van zouden op onze planeet kunnen klappen; een tiende van deze groep is groot genoeg om flink onheil te veroorzaken op aarde.

Dart zal in 2020 van de basis Kourou in Zuid-Amerika vertrekken en anderhalf jaar onderweg zijn naar de dubbelasteroïde Didymos, vaak Didymoon genoemd. Eenmaal bij het brok puin zal de sonde een botsing veroorzaken. Die moet Didymoon een zetje in een andere richting geven. De ervaring die daarbij wordt opgedaan, zullen Nasa en ESA gebruiken bij echt gevaar.