Flesjes desinfecterende gel behoren tot smerigste objecten op kantoor


Sinds de uitbraak van de Covid-19-pandemie zie je ze overal: flesjes desinfecterende gel. De dispensers met alcohol staan op kantoren en scholen. Je handen desinfecteren is dan ook een goed idee. Maar tegelijk kan de buitenkant van het flesje je juist ziek maken. Ze behoren tot de smerigste objecten op een kantoor.

Dat blijkt uit onderzoek door de fabrikant van schoonmaakmiddelen Chicopee. Om de meest smerige voorwerpen op werkplekken te identificeren, namen de onderzoekers een aantal oppervlakken af met speciale doekjes. Van deurklinken tot pc’s, aan de hand van de swabs maakten zij een ranglijst van de voorwerpen met de meeste verontreinigingen per vierkante centimeter.

De meest besmette voorwerpen in het kantoor waren computermuizen, met een totaal van 580 kolonies van bacteriën en schimmels, ongeveer elf keer zoveel als op een veelgebruikte toiletbril. Op de tweede plaats van besmetting kwam apparatuur om koffie en thee te maken, een ander voorwerp dat vaak op kantoor wordt gehanteerd; hier werden 336,6 eenheden gecombineerde kolonies aangetroffen.

Ook koelkasten, laptops en toiletdeuren waren broeinesten van ziekteverwekkers. Maar ook flessen en flesjes desinfectiemiddel waren dus smerig, er zaten opmerkelijk genoeg voornamelijk schimmels op. Verstandiger zou het zijn om dispensers te nemen die werken met een bewegingssensor. Oh, en reinig die mondkapjes.