Fleece in je bier


water

De zo populaire fleecekleding verliest bij elke wasbeurt tot twee gram microvezels. Hoe ouder de fleece, hoe meer vezels loslaten. Het probleem is dat de microvezels maar deels worden uitgefilterd in waterzuiveringsinstallaties, de rest spoelt richting rivieren, meren en zeeën. Daar komen al die vezeltjes samen, verstikken leven en gooien ecosystemen door de war.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of California na het analyseren van fleece in de was. Zelfs als je geen wasmiddel gebruikt, laten de kledingsstukken nog vezels los in het water. Die zijn zo klein dat ze niet kunnen worden gefilterd. Ze komen niet alleen in de natuur terecht, maar ook weer in de menselijke voedselketen. Zo vonden de Amerikanen de vezels in mineraalwater en bier.

Wat lijkt op een stevig kledingstuk, is in werkelijkheid een verzameling vezels die tamelijk los aan elkaar hangt. Bij een wasbeurt gaat 0,3 procent van het fleece verloren. Dat is voor één trui misschien niet zoveel, maar al die truien bij elkaar zorgen voor een lawine aan vezels. Een oplossing hebben de onderzoekers niet, behalve dan minder (of liefst helemaal niet meer) wassen.

Zelfs de meeste vezels die worden opgevangen in de waterzuivering, komen uiteindelijk in de vrije natuur terecht. De smurrie die in de filters blijft hangen, wordt verkocht als kunstmest aan industriële boerderijen. Daar strooien ze de vezels uit over de velden.

Fabrikanten zijn zich van deze problemen bewust en zijn ondertussen bezig om de fabricage van de kunstvezels te verbeteren. Ook worden sommige stoffen nu steviger geweven of zelfs geprint. Maar het zal nog even duren voor de huidige generatie kleding op is en door het putje is verdwenen.