Film Bad Fucking: geen reclame


De Oostenrijkse film ‘Bad Fucking’ mag online geen reclame maken via kanalen als Google en Facebook. Deze Amerikaanse bedrijven bestempelen de rolprent als porno. Terwijl het een onschuldige dijenkletser is, gesitueerd in het plaatsje Fucking.

De naam van het Oostenrijkse plaatsje zorgt al jaren voor hilariteit. Ooit was er de familie Fuck (spreek uit Foek) die een boerderij bouwde in de heuvels. Daar kwamen andere boeren op af en voor je het wist was er een dorpje. Dat werd geheel in de lokale traditie Fuck-ing, de ‘plek van de Fucks’. Eeuwen lang leefden de bewoners van dit dorpje in Oberösterreich vredig met elkaar.

Maar niet meer. Britse en Amerikaanse toeristen stelen al jaren het plaatsnaambord. Een tijd geleden werd zelfs gestemd om de plaatsnaam te veranderen in Fugging, maar dat voorstel sneuvelde. In plaats daarvan maakten de filmmakers het nog erger door het voorvoegsel ‘Bad’ (=toeristisch kuuroord) voor de plaatsnaam te plaatsen.

Fucking is niet de enige gemeente met een merkwaardige naam in een andere taal. Zo heb je ook Pissen in Duitsland, Kút/Kut in Hongarije/Irak, Sexbierum (Friesland), Kuttekoven en Jeuk in België, Dildo in Canada en uiteraard het pittoreske Neuk in Zuid Korea.