‘Fijnstof kost twee jaar van je leven’


fijnstof kost twee jaar leven

Fijnstof kost Europeanen gemiddeld twee jaar van hun leven. Dat zegt het Max-Planck-Institut in het Duitse Mainz na een grootschalige studie. Het risico om aan een fijnstof gerelateerde aandoening te sterven, is twee keer zo groot als tot nu toe aangenomen, zeggen dezelfde onderzoekers. Daarmee is fijnstof, gemeten naar de hele bevolking, gevaarlijker dan roken.

In Nederland wordt de meeste fijnstof gemeten boven delen van Noord-Brabant en in de steden Amsterdam en Rotterdam.

Dat fijnstof een grote killer is, weten we al langer. Wanneer oude kolencentrales worden stilgelegd, blijven mensen in de buurt langer leven, blijkt uit twee studies uit de Amerikaanse staat Californië. Het aantal vroeggeboorten in de buurt van acht energiecentrales daalde daar met 20 tot 25 procent nadat ze waren gesloten. Kolencentrales stoten veel fijnstof uit.

De onderzoekers pleiten er daarom ook voor om de Europese fijnstofnormen te verlagen. Die liggen nu nog boven wat is toegestaan in landen als Australië en de Verenigde Staten. Hier is 25 microgram per kubieke meter toegestaan, in Canada maar 10. Vooral mensen met bestaande aandoeningen, vooral van het hart en de bloedsomloop, lopen het risico. Fijnstof zorgt voor vernauwingen in het aderstelsel, waardoor organen tijdelijk niet genoeg bloed krijgen.

De WHO denkt dat in 2018 wereldwijd 7 miljoen mensen zijn gestorven door fijnstof. Dat soort getallen zijn schattingen, in de meeste landen is geen registratie van doden door fijnstof.